Spis treści
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Na to zwróć uwagę
Na co dzień najczęściej sięgamy po kiełbasy zwykłe, o ciemnym zabarwieniu mięsa. Czy to surowe, czy suszone, stanowią produkt do smażenia lub dodatek do kanapki. Biała kiełbasa, choć pochodzi z tego samego rodzaju mięsa (wieprzowiny, czasem z połączeniem wołowiny), swój kolor zawdzięcza niedodawaniu soli peklującej. Wspomagaczem jest zwykła sól, dzięki czemu w procesie parzenia uzyskuje się jasne zabarwienie.
Ten mięsny wyrób zazwyczaj składa się z kawałków surowego mięsa wieprzowego, głównie łopatki, boczku i podgardla. Kolor kiełbasy zależy przede wszystkim od ilości użytego tłuszczu – im wyższa zawartość tego składnika, tym jej kolor będzie jaśniejszy, czytamy na stronazdrowia.pl.
Przy zakupie białej kiełbasy warto zwrócić uwagę na odcień. Te, które są zbyt białe, prawdopodobnie przy produkcji miały dodane zbyt wiele soli i tłuszczu, prawidłowy kolor powinien być biało-szary, z domieszką różu – widać wtedy zarówno mięso, jak i tłuszczyk. Nie warto również sięgać po wyrób ze śliską powierzchnią i bez zapachu, możemy wnioskować, że nie jest pierwszej świeżości i ma mało przypraw.
Po ugotowaniu kiełbasa zyskuje szarą barwę, powinna też być soczysta.
Tyle kosztuje biała kiełbasa. Na Wielkanoc będą promocje
Białą kiełbasę można dostać przez cały rok. Szczególnie chętnie sięgamy po nią jednak w okresie wielkanocnym, a następnie w sezonie grillowym. Na początku marca cena za kilogram będzie standardowa, niezależnie od miejsca zakupu. Promocje na świąteczny przysmak rozpoczną się na tydzień przed weekendem, będą dostępne w marketach. U rolnika za dobry towar, jak co roku, trzeba będzie prawdopodobnie zapłacić więcej.
Obecnie za białą kiełbasę w sieciówkach wyciągniemy z portfela od 25 do nawet 45 złotych, w zależności od producenta. Surowe zazwyczaj są tańsze niż gotowe parzone. Można także wybrać lokalny produkt, w wielu regionach rolnicy zachęcają do zakupu ich wyrobów. W Zachodniopomorskiem za białą kiełbasę swojskiej roboty, bez konserwantów i chemii, na soli zapłacimy 30 zł/kg. Na Podlasiu można już składać zamówienia wielkanocne – kilogram surowego pętka z własnej świni wyniesie nas 39 zł.
Kupić wcześniej i zamrozić, a może czekać na świeży produkt?
Wiele gospodyń, aby uniknąć przedświątecznej krzątaniny i gonitwy po sklepach, zaopatruje się w produkty z wyprzedzeniem. O ile suche towary, jak mąka czy dodatki do ciast, można kupić miesiąc przed, pojawia się pytanie – co zrobić z białą kiełbasą. Odpowiadamy: surową można zamrozić. Najlepiej umieścić ją w woreczku foliowym; licząc od daty włożenia, poleży w zamrażalniku do pół roku. W okresie wielkanocnym należy ją rozmrozić w lodówce, a następnie sparzyć.
Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup świeżego wyrobu mięsnego, warto pamiętać, że trwałość jest krótka. Surową można przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni, sparzoną do 4 dni.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?